Mårbacka – Sagan om en pelargon

På den långa bänken inne i blomsterrummet trängdes Mårbackan på rad i mitt barndomshem. Mamma hade placerat dem alla i vita krukor i olika storlekar.
Den ena brokigare än den andra.
De ljusrosa blommorna och de ludna bladen gav ifrån sig en doft jag inte tyckte om.
I samma rum rymdes mängder av romaner i bokhyllorna – de plockades med in i flickrummet och sträcklästes liggandes på det blommiga överkastet. Även här inne hade det flyttat in ludna Mårbackor…
Pelargoner överallt – jag var så trött på den tantiga blomman & jag svor inför mina vänner att “en pelargon skulle aldrig komma över tröskeln till mitt hem då jag blev vuxen.”

Nu – 25 år senare går jag runt och gullar med min kära pelargonsamling sedan många år tillbaka. I varenda fönster står de uppradade och det är Dr Westerlund som är favoriten. Detta är en sann vänskapsväxt och jag delar med mig av sticklingar till höger och vänster. En lättodlad filur som klarar av att torka ut mellan varven.

Pelargonen har tagit en stor plats i mitt liv så när jag skulle designa mitt eget smycke så kändes ett pelargonblad väldigt nära hjärtat.

Till min hjälp har jag Johanna Garmland som är tredje generationens guldsmed.
Johanna jobbar hållbart och med mycket återbruk i sin ateljé i Katrineholm.
Med stor precision har hon tillsammans med oss tagit fram det här fantastiska pelargonbladet som erbjuds i både silver och guld på örhängen, armband och halsband hos KLco.

Kollektionen har vi döpt till Mårbacka – en hyllning till min barndoms blomma.

/Kristin, grundare till KLco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *