Skötsel av Linne

Riktig vård är en av de viktigaste förutsättningarna för att säkerställa en lång och bra livslängd för linne.

Maskintvätt
Nytt linne ska tvättas i kallare vattentemperaturer för de första tvättarna. Vi rekommenderar att du separerar ditt linne från annat i den första tvätten. Framtida tvättemperaturer bör vara 40 ° C, men för envisa fläckar kan temperaturen höjas till 60 ° C. Vid den temperaturen kommer de släta linfibrerna som utgör linnematerialet att släppa ifrån sig alla fläckar.

Om din tvättmaskin låter dig välja vattennivån, välj den högsta som erbjuds eftersom linne är mycket absorberande. Undvik att trycka in för mycket i tvättmaskinen på en gång eftersom det kan resultera i vridning eller dragning av linnet från formen. Se till att andra föremål tvättade med linnekläder har liknande färg, vikt och tvättanvisningar.

Handtvätt
Handtvätta ditt linne varsamt med händerna , vrid eller skrubba inte tyget. Handtvätt passar bäst för kläder som inte är så smutsiga eller för linnetyg med en lös väv, som kan skadas i en tvättmaskin.

Rengöringsmedel
Använd ett neutralt eller milt tvättmedel som inte innehåller några blekmedel som klor eller peroxid. Häll inte tvättmedel direkt på textilier; Tillsätt det snarare i vattnet när tvättbadet fylls eller späd ut tvättmedel med vatten, tillsätt sedan linnet. Se till att allt tvättmedel sköljs helt ur tyget innan du torkar.

Blekning
Rengöringsmedel som innehåller blekmedel är perfekta för vitt linne, men borde inte användas för att tvätta färgat linne, annars skulle ditt linne bli missfärgat eller prickigt. Klorblekmedel kan göra fibrer svaga och få dem att bli gula. Om vita tyger behöver blekas, använd i så fall ett syrebaserat blekmedel.

Torkning
Oavsett torkmetod du väljer – torkning på lina, torktumlare eller liggande på en frottéhandduk – se till att dina linnevaror är lite fuktiga innan du stryker.

Att torka vitt linne i solen hjälper till att behålla den ursprungliga vita färgen, däremot kan färgat linne blekas om det ligger i solen för länge. Tänk på att övertorkning är den mest skadliga processen för tyger eftersom det försvagar fibrerna som orsakar krympning och piller. Övertorkat tyg återställer sin naturliga fuktinnehåll efter att det absorberat fukt från luften igen. 

Strykning
Efter torkning, ta hand om ditt tyg medan det fortfarande är lite fuktigt för att minska rynkor. Släta ut det och vik ihop, eller tryck med strykjärn om så önskas. Använd ett ångstrykjärn.

Krympning
Vi på KLco har en förtvättad linneproduktion som är mycket motståndskraftig mot krympning jämfört med icke tvättat linne. Förkrympta artiklar krymper normalt 3 procent eller mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *